30 de nov. 2009

Ca i Xa es fusionen

La seu central de la nova entitat,
a la barcelonina cantonada de la Diagonal i el Paral·lel,
actualment en obres d'adequació i enllustrat.


Finalment, s'han confirmat els insistents rumors dels darrers dies. Ca, d'una banda, i, d'altra, Xa, es fusionen, donant com a resultat una nova entitat: la CaiXa, que es configura com la primera caixa de l'estat espanyol i una de les primeres entitats financeres europees.

No han volgut ser menys que la competència i farts de veure com es reagrupaven diverses caixes d'estalvi catalanes, han seguit el seu exemple. La fusió es farà efectiva la propera setmana i es desenvoluparà molt ràpidament: "Ho tenim tot preparat -ha assegurat un directiu de Ca-". "Jo encara diria més - ha afirmat un alt càrrec de Xa-. Ho tenim tot lligat".

La fusió ha estat conduïda amb discreció, per motius estratègics i mimètics, llevat dels darrers dies que els moviments ja eren difícilment dissimulables. Fent cas de la màxima de Friedman ("Quan els diaris parlen de crisis, esporga el teu jardí"), els tècnics d'ambdues institucions ja han matxembrat les comptabilitats, per arrancar el 2010 amb els balanços ben maridats.


Proves logotípiques en un edifici de 22@

És una fusió nucleica, a l'estil de les d'Ortega i Gasset, Torras i Bages o Fabra i Coats, cosa que farà molt difícil diferenciar, en un futur molt pròxim, on comença i on acaba cadascuna de les parts.Un equip de disseny gràfic gracienc ja treballa de fa dies en el nou logotip de l'entitat que sembla combinarà la moneda i la guardiola de Ca amb el ballarí obès de Xa.

Tot i que oficialment s'ha anunciat que no hi haurà redimensionament, es calcula que es tancaran dues-centes oficines i es prejubilaran mil tres-cents empleats, dos mil caixers automàtics i tres-cents cinquanta "servi Ca i Xes". Teclats, grapadores i papereres a banda, és clar.


La competència ha acusat l'impacte de la nova fusió.
Hi ha pressa per retirar els estalvis i ingressar-los en l'entitat resultant.

"Tenen unes llibretes molt xules i regalen iPods -ens va confessar el senyor de la foto-"

La moda de les fusions també arriba al món del futbol. Així, es diu que Joan Laporta ha temptejat Daniel Sànchez Llibre, que de moment es resisteix i es mostra partidari de la independència (del seu club). En canvi, les converses que estan més avançades són les del Real i l'Atlético de Madrid, amb la requalificació del Vicente Calderón, que permetria el disseny del canal d'aigües braves al Manzanares, un vell projecte de Florentino Pérez, on Guti podria donar classes de rem esforçat, amb Valdano -home de verb esperonador- de timoner.

Els presidents del Getafe i de l'Alcorcón, per la seva banda, també s'han reunit un parell de vegades i ja han consensuat un nou nom: Confe, que substitueix la idea primigènia de Getarcón, denominació massa rotunda i de fàcil rima a l'hora de passejar-la per aquests estadis de déu.

De fet, els experts preveuen que les fusions continuaran en expansió i que podrien abastar àmbits fins ara insospitats: posats a optimitzar recursos, algun consell comarcal es fusionaria amb alguna diputació; l'Orfeó Català amb les cheerleaders de la Penya; potser un institut amb un centre concertat i algunes confessions no descarten compartir llocs de culte: animistes de matins, mormons de tarda i anabaptistes de nit. I es que els preus del lloguer han baixat, però tampoc tant. Qui no s'ho cregui, que ho demani a la Ca. O a la Xa. Però que s'afanyi, que es fusionen i res no serà com abans.


* * *
Fotografies: Josep M. Bru. Diferents llocs, diversos moments.
* * *

2 comentaris:

[ò] ha dit...

XDDDD

La veritat és que la nova seu de la CaiXa m'és realment familiar... fins i tot, com si ho tingués aprop de casa!

I d'altra banda... està bé això que la nova entitat regali iPods, però jo t'haig de dir que no és a l'únic lloc on en regalen... XDDD

Unknown ha dit...

He, he, molt bona...
Si que és cert, sí... M'han arribat veus que a "cal pollastre" també en donaven, però no sé si obrien comptes i admetien efectiu... Ho investigaré!