14 de gen. 2009

Creuant el golf d'Aden: fotografia necessària.


Sergi Càmara, foto reporter vigatà, ha presentat el seu darrer treball "Creuant el golf d'Aden". Fa temps que segueixo la seva obra i, en alguna ocasió puntual, he comptat amb el seu assessorament. No afegiré gran cosa, perquè el seu treball parla per si sol i per si mateix i ens proporciona una visió, tendra i crua alhora, d'aquells aspectes del nostre món que faríem bé de recordar abans d'emetre algunes opinions.

Però sí vull, necessito fer-ho, afegir que de fotos se'n fan milers cada dia. Ara més que mai. Moltes d'elles, són, probablement, prescindibles, almenys fora d'un àmbit estrictament personal o familiar. Però n'hi ha d'altres, algunes, que són les que conformen allò que podríem dir que és la "fotografia necessària", aquella fotografia que pot ajudar-nos a ser una mica menys trivials o, en sentit contrari, una mica més humans.

Una fotografia que no és només, però també, tècnica o encert, sinó que és la fotografia d'aquell que hi és (al lloc i en el moment) en que passen coses importants i, a més, sap transmetre-ho i emocionar-nos.

Ara bé, molts ho intentem i només alguns ho aconsegueixen. En Sergi és un dels que ho aconsegueixen, això està clar. I veure la seva obra em motiva i m'engresca, perquè jo, d'aquí uns anys, quan sigui més jove, voldria fer fotos com les seves...



Per això, i com una petita prova del meu reconeixement, enllaço a una presentació de Creuant el golf d'Aden que m'ha fet arribar el mateix Sergi.

El text (en una traducció casolana, però espero que no matussera) de la presentació, diu:


Si bé l'interès informatiu, especialment a Europa, s'ha centrat en els emigrants i els refugiats africans que arriben a Europa a través del Mediterrani, la tragèdia al Golf d'Aden ha estat en gran part ignorada per la comunitat internacional i els mitjans de comunicació occidentals.

Cada any, milers de persones arrisquen les seves vides per creuar el Golf d'Aden, escapant dels conflictes, la violència, la sequera i la pobresa. Degut a l'escalada del conflicte a Somàlia i la crisi alimentària en algunes parts de la "Banya d'Àfrica", cada vegada més persones s'afegiran a la (ja de per sí enorme) riuada de refugiats i població migrant amb destinació al Iemen. Durant els cinc primers mesos de 2008, més de 20.000 refugiats van arribar al Iemen. Aquesta xifra duplica el nombre d'arribades en el mateix període de l'any passat.

Ja que no tenen alternatives legals per sortir del seu país, els refugiats i els immigrants han d'utilitzar els serveis de contrabandistes per creuar el Golf. El viatge en vaixell està ple de perills: els contrabandistes són coneguts per la seva brutalitat. Les taxes de mortalitat són altes: pel que fa a 2007, s'estima que almenys el cinc per cent dels que comencen el perillós trajecte no va arribar a les costes de Iemen amb vida.

Les condicions són tan dures que les morts ocorren en un terç de tots els viatges en vaixell que creuen el Golf d'Aden degut a les pallisses, la manca d'aliments o aigua i a l'asfíxia per estar amuntegats a les bodegues dels vaixells. També hi ha hagut denúncies de casos de traficants per llençar passatgers, inclosos nens petits, per la borda.

L'arribada al litoral és molt perillosa, ja que els traficants prenen mesures extremes per evitar ser detectats per les forces de seguretat del Iemen. Els vaixells s'aturen lluny de la costa, obligant als refugiats a desembarcar en aigües profundes. Com moltes persones, especialment els que vénen des de l'interior d'Etiòpia o Somàlia, no poden o no saben nedar, les morts per ofegament són freqüents.

Sergi Càmara va viatjar a Iemen l'octubre de 2008 per documentar el viatge dels refugiats que arriben a les seves costes. Les imatges en blanc i negre, incloses al final d'aquesta presentació, són la seva sèrie sobre les persones que, després de la dura travessia, finalment descansen a la riba. El so va ser gravat pel mateix Càmara, mentre documentava aquest treball.

Sergi Càmara

* * *

Fotografies: Anna i Josep M. Bru (BruTwo).
Febrer 2008. El Gravat. Vic.
Les fotografies (que formaven part de la mostra "Fotogravat") mostren, totes dues, fotos de Sergi Càmara, exposades al Gravat i integrants de la seva obra sobre el mur d'Europa, la barrera que separa Melilla (geogràficament Àfrica, però administrativament Espanya, o sigui Europa) i Nador (Marroc, o sigui Àfrica).

* * *

1 comentari:

Anònim ha dit...

Que grans que sou, alguns , ostia !!!