15 d’abr. 2012

Processó de Los Gitanos


Malgrat el que pugui semblar (i oblidant el detall de les dues persones que fan fotografies amb els seus mòbils), aquesta fotografia no és feta fa quaranta anys, ni s'ha recuperat de cap àlbum ni hemeroteca. És feta, fa quatre dies, al rovell de l'ou hispànic, al centre del centre: a la Puerta del Sol de Madrid D.F., capital del regne d'Espanya, la nit del dimecres 4 d'abril de 2012.
Es la processó de Los gitanos, organitzada per la "Hermandad de Nuestro Padre Jesús de la Salud y María Santísima de las Angustias", tal i com consta a la guia de processons de la setmana santa madrilenya.
Res a dir sobre una processó que, com a mostra pública de fe emparada en la tradició, transita per la via pública. Al contrari, en trobar-me-la tot passejant,  vaig observar-la encuriosit i interessat. Però el que no entenc, el que em sorprèn, és la participació activa de comandaments de la Guardia Civil d'uniforme en la processó...
Tothom té el dret de tenir les creences religioses que vulgui, però no em sembla adequat, procedent ni justificat que membres d'un cos de seguretat d'un estat constitucional i laic, participin uniformats en una manifestació religiosa concreta en la seva qualitat de membres del mateix. Sembla que tampoc no és un cas aïllat: a Mataró, també aquesta setmana santa, ha estat notícia la desfilada de legionaris en una altra processó. 
Algun optimista va dir, ja fa uns anys, que la transició havia acabat. De vegades, tinc els meus dubtes...
+ fotografies de la processó: aquí