16 de set. 2010

La ciutat dels tramvies (1)


Göteborg, amb una població de mig milió de persones i una àrea metropolitana de nou-cents mil habitants, és la segona ciutat de Suècia. Té una de les xarxes de tramvies més gran d'Europa (gairebé cent-cinquanta quilòmetres de vies) i al centre de la ciutat pràcticament no circulen cotxes particulars.

El tram és una excel·lent forma de moure's i de conèixer la ciutat. Cada dia, milers de residents i visitants l'utilitzen per desplaçar-se i hi passen una part del seu temps.

Gent gran, estudiants, turistes, treballadors i famílies conformen un paisatge humà transeünt que puja, baixa i transborda en les nombroses parades del mapa del transport col·lectiu, complementat amb autobusos, trens i ferrys.



Una xarxa integrada en la trama urbana que s'articula al voltant del Göta, el riu que, amb la gran amplada que li proporciona la proximitat de la seva desembocadura i els canals que els humans han traçat al llarg dels darrers segles, és l'eix de ciutat. Una ciutat de solcs: solcs d'aigua i solcs metàl·lics, per sobre els quals hi circula, cada dia, la seva gent,  camí del seu destí immediat...

* * *
Fotografia: JM Bru. Göteborg, agost de 2010