2 de nov. 2008

La tieta d'Obama


Una tieta de Barack Obama viu a Boston en situació irregular.
(de les agències de notícies)

* * *

Un dia com avui, amb pluja i vent, falten dos dies per tancar el cicle de les eleccions nord-americanes. Com tothom sap, són les eleccions d'allí, però també són una mica les eleccions d'aquí, perquè -agradi o no, això ja és un altre tema- el president dels EUA és també una mica el president d'aquí.

Així són les coses. Cap dels dos candidats amb possibilitats reals d'assolir la presidència m'entusiasma, però després de 8 anys de republicanisme estaria bé un lleuger canvi d'aires. És el que té tenir un president com Bush, que fa bo a qualsevol que el succeixi...

Però el que em posa malalt és aquest degoteig de petites notícies que intenten erosionar la imatge d'un dels dos candidats. Sigui per por, per ambició, per tàctica o pel que sigui, intenten influir en factors no racionals per tal de decantar el vot dels indecisos.

Resulta que el senyor Obama té un germà indigent a Kenya. També s'ha intentat demostrar que el seu best-seller Dreams from my father el va escriure, en realitat, un perillós terrorista. Ara li han descobert una tieta "irregular" a Boston. A sobre, li tornaran els 265 dòlars que la senyora havia aportat a la campanya del nebot...


Francament, crec que a l'elector nord-americà (ja sigui de la disputada Florida, la conservadora Utah o l'assolellada Califòrnia) li hauria d'importar ben poc si el senyor Obama no té una família amb pedigrí. Tampoc no crec que el rellevant sigui saber si es va fumar un porro a l'institut, si va patir per una sarna mal curada o és propietari d'un gos que mossega.

El rellevant, el que li hauria de donar credibilitat, és el contingut del seu programa: mesures econòmiques i socials per fer front a la crisi i per reduir les grans diferències existents al país més ric del planeta. O la seves intencions en política exterior, de gran importància per a la resta d'habitants del món.

Al cap i a la fi, l'actual (per pocs dies) president bé que resava cada dia, bé que havia superat problemes d'adicció al mam i bé que venia de bona família. I la veritat, per ser tan bon minyó, bons merders ha liat. A Irak i Afganistan, per posar només dos exemples coneguts de tothom.


Potser la pregunta que caldria fer-se es què s'ha fet perquè la senyora, malgrat el nebot que té, deixi d'estar en situació irregular. I si ho està, per què ho està i què es pot fer per tal que ningú estigui mai més en situació irregular. Però em temo que el que passa és que soc un ingenu i no entenc res...

A més, també m'han dit (i de bona font) que al senyor Obama li agrada la paella de gat, les novel·les eròtiques i el vi del Priorat. I el pitjor de tot, que quan governi... la seva residència oficial es dirà la Casa Negra. Així que ja ho sabeu, si teniu amics o coneguts a la disputada Florida, la conservadora Utah o l'assolellada Califòrnia, els hi feu saber, que encara som a temps.

* * *
Fotografies: Josep M. Bru.
Exposició sobre l'Apartheid. CCCB. Barcelona. Octubre 2007.
* * *