28 de set. 2008

Ja són aquí


Aiguamolls de l'Empordà. 08/09 (1).

Primera sortida de la temporada. Un matí fred (8 graus a Sant Pere Pescador), però magnífic: assolellat i sense vent. Hores d'ara, els Aiguamolls són en plena transició, tot esperant les primeres migracions. L'estany del Cortalet està mig buit, així que ens hem hagut de desplaçar cap a La Massona i El Matà.


Vora El Matà, un parell d'esplugabous ronden els cavalls. Seguim avall i des del camí del càmping -que ja és tancat- arribem al Bruel. Molt moviment d'ànecs i poca cosa més. Mentre muntem l'equip, ens passa per davant el nas un blauet preciós. Ens quedem amb el reflex del llum del matí al seu llom elèctric, ja que ens ha estat impossible fotografiar-lo.


A banda dels collverds, que n'hi ha a dotzenes, poques novetats. Potser destacar alguna picabaralla per les posicions privilegiades al capdamunt de les sabines. I és que ja han arribat els primers corbs marins, davant l'astorament dels bernats residents que veuen trasbalsada la seva efímera pau de finals d'estiu...


Com tantes altres vegades, el món animal -en aquest cas, el de les aus- ens porta al cap alguna analogia amb els humans...

* * *
Fotografies: Josep M. Bru.
Aiguamolls de l'Empordà. Setembre de 2008.

Fetes mitjançant digiscoping, tècnica consistent en acoblar un telescopi a una càmera fotogràfica. N'hi ha d'altres, però -en aquest cas- el mètode emprat és l'anomenat "focus primari": la càmera (sense objectiu) s'acobla mitjançant un anell T2 i un adaptador al telescopi (sense ocular).

El digiscoping permet obtenir fotografies d'una certa qualitat, a una distància suficient com per no molestar el subjecte (en aquest cas, les aus). En general, les imatges de digiscoping no tenen la qualitat de les que s'obtenen amb un teleobjectiu fotogràfic tradicional, tot i que hi ha experts que n'aconsegueixen algunes de molta nitidesa.

Un dels principals problemes del digiscoping és l'enfocament, ja que és fa manualment mitjançant el telescopi. En canvi, també presenta avantatges:
  • un equip de qualsevol de les primeres marques de digiscoping és més econòmic que els teleobjectius fotogràfics, oferint molts més augments.
  • és més versàtil, ja que el telescopi pot destinar-se a altres usos (observació,..)
  • es treballa a més distància i el grau d'interferència en el medi és menor.
* * *
Fotografies:

1 i 4.- Bernat pescaire

2.- Parella d'esplugabous

3.- Corb marí gros


* * *